Je houdt van een lekker biertje, maar hoe leer je nu écht bier drinken? Niet zoals op een feestje; niet maar een beetje alles achterovergooien wat iemand je in je handen drukt, maar écht leren genieten van bier. Leren wat voor smaken er zijn en hoe je moet uitvogelen wat je lekker vindt; leren wat voor eten er past bij bepaalde soorten bier, noem het maar op. Kortom, er zijn heel veel leuke dingen te leren over bier. Laten we hier alvast een begin maken. Trek dat vaatje Hertog Jan PerfectDraft open en lees gauw mee.
Bier door de eeuwen
Eerst maar eens terug naar de basis, zoals met zoveel dingen het beste is. Zo ook met bier; een van de oudste dranken, eentje die is gedronken door koningen en keizers en boeren en schrijvers, verdient een rijke geschiedenis, en dat heeft bier dan ook. Er zijn bierrecepten zo oud als 3900 v. Chr. gevonden, voornamelijk afkomstig uit het Midden-Oosten. Bier was in de middeleeuwen, voor het gewone volk zeker, de meest populaire drank. Het was veiliger dan water, omdat in middeleeuwse steden het water vaak vervuild en gevaarlijk was, terwijl bier tijdens het brouwproces gekookt en gefilterd werd en dus minder vervuild kon zijn. Tot de dertiende eeuw werd bier niet gebrouwen met hop, zoals wij dat nu doen, maar met gruit; kruidenmengsels die tijdens het brouwen werden toegevoegd om zowel houdbaarheid als smaak te verbeteren (net zoals hop nu). Uiteindelijk won hop de eeuwenlange strijd. Waarom precies? Daar zijn historici nog altijd niet zeker over; sommigen denken dat de hopbiertjes langer houdbaar waren of makkelijker te transporteren; of misschien waren ze gewoon lekkerder. Zou kunnen, toch?
Kaasje erbij?
Om bier te maken zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen, én een paar vaak industriële machines die je als bierbrouwer toevallig tot je beschikking moet hebben. De graanvrucht van gerst wordt tot kiemen gebracht en vervolgens gedroogd; wat hiervan overblijft noem je een ‘mout’. Deze mout wordt geplet en hier wordt langzaamaan water toegevoegd, tot het een beslag wordt. Vervolgens wordt dit verhit om enzymatische processen in gang te zetten; deze vloeistof wordt weer gefilterd en vervolgens gekookt, waarna de hop wordt toegevoegd en eventuele andere smaak en/of kleurbrengers.
Bier is een ingewikkeld goedje, rijk aan smaak en geschiedenis. Het is heerlijk met een lekker stukje kaas of een goede appelstroop, maar soms ook gewoon zo.