kiezenendelen.nl

De werkzaamheden van een audicien

Een relatief bekend beroep is de audicien. Maar wat doen zij precies? Waar kijken ze naar en wat zijn de vervolgstappen voor na het audicien bezoek? Alles wat je maar wil weten over de audicien, dat staat hier.

Audicien

In het kort: een audicien werk je met gehoortoestellen en de slechthorende mensen die deze nodig hebben. Hier horen vele verschillende taken bij, omdat het hele proces van het verstrekken en onderhouden van gehoortoestellen doorlopen wordt. Dit begint bij het gebruiken van meetapparatuur om het gehoor van de cliënt op te meten. Op basis van de resultaten hiervan en de mening van de cliënt, kan er gekozen worden voor een type hoortoestel. Andere werkzaamheden bevatten het geven van voorlichtingen aan de cliënten over hoe het hoortoestel werkt, adviezen voor de proefperiode en tips om het toestel schoon te houden. Omdat een gehoorapparaat dagelijks gebruikt wordt, kan het zeker wel tegen een stootje. Toch kan er hier en daar wel wat stuk aan gaan. Dit hoort ook bij de taken van een audicien: kleine reparaties maken aan de hoortoestellen en oorstukjes die eraan zitten. Verder begeleidt een audicien de cliënt gedurende de levensduur van het hoortoestel, zodat er zekerheid is dat alles nog werkt zoals het hoort te werken.

Een audicien werkt zelfstandig, maar staat wel dichtbij een KNO- arts (keel- neus en oorarts) en een klinisch audioloog. Beide beroepen kunnen meer inzoomen op welke problemen zich nou voordoen en wat de aard ervan is.

Vaardigheden

Iemand kan een audicien worden als zij een MBO diploma of hoger hebben. Wat er vooral bij komt kijken, is een stukje contact en om kunnen gaan met slechthorende en dove mensen. Cliënten van alle leeftijden zullen langskomen: ouderen met verminderd gehoor, maar ook jongeren die gehoorschade zijn opgelopen door bijvoorbeeld te luide muziek. Begrip en geduld zijn dan ook belangrijke vaardigheden om te bezitten.

Gehoortoestellen

Er bestaan verschillende gehoortoestellen. Deze zien er anders uit, maar het belangrijkste is de mate van versterking. Zo zijn er gehoortoestellen die volledig in het oor passen en dus vrijwel onzichtbaar zijn vanaf de buitenkant. Dit type wordt veelal gekozen door jongeren die zich misschien beschaamd voelen. Een nadeel van de IHO (in-het-oortoestel) is dat er niet al te veel versterking op kan zitten. Het is dus alleen geschikt voor mensen die weinig gehoorverlies leiden. Een luidspreker-achter-het-oor (LIHO) zijn de meest populaire modellen en zijn geschikt voor de wat zwaardere verliezen. De AHO (achter-het-oortoestel) is geschikt voor de meest ernstige gehoorverliezen en zijn goed te onderhouden.

Het ligt dus een beetje aan de voorkeuren van de cliënt en de opties die er zijn om een passend gehoortoestel te vinden. Een goede audicien kan dit.

Mobiele versie afsluiten